logo

Studio | Austinmer & Thirroul 2012

The prototype of the Takt Studio range, this building provides studio workspaces and meeting / model making room for Takt | Studio for Architecture. It explores the possibilities of reduction to the bare essentials of shelter. Naturally cross ventilated, yet well insulated and with minimal services, it is not much more than a crafted encampment.

As such it is a demonstration of the core principles of Takt - build less, build lean, but ensure the quality and utility of a smaller building is higher. This reduces the overall embodied energy of the building, and allows the occupants a direct relationship to outside seasonality.

Its structure is milled from recycled electricity poles in Australian hardwoods, oiled with Lanolin. The columns are formed by back to back window sections so the structure itself forms the window frames. Internally clad in E0 plantation hoop pine and externally in galvanised steel sheets over bracing cement sheets, all elements are fixed with exposed fixings, allowing a reading of the bones under the cladding.

It is completely demountable for future reuse (disassembly took three days), all materials can be reclaimed easily due to avoidance of nails and glue. Panels are sized to standard sheet sizes, and to control weight to be liftable by two people for assembly.

Builder: Architects with family and friends
Engineer: Northrop - James Sutherland